Nieuwe collega: Laura Nelissen
Adviseur Duurzaamheid bij AXXIA/BMD Advies
Laura Nelissen (27) studeerde Art, Media and Society aan de Universiteit Tilburg. Omdat ze zich wilde specialiseren en altijd al interesse had in duurzaamheid, koos ze ervoor om nog een Masteropleiding Corporate Sustainability aan de Radboud Universiteit in Nijmegen te doen. Eind augustus 2022 begon Laura als adviseur Duurzaamheid bij AXXIA/BMD Advies: “De mensen die hier met duurzaamheid bezig zijn, hebben een intrinsieke motivatie om een positieve impact te creëren en de omgeving echt te verbeteren.”
Studies vullen elkaar mooi aan
Laura: “Om de overstap te kunnen maken naar de master Duurzaamheid, deed ik eerst een premaster. Dat duurde een jaar. Omdat ik al een volledige studie had afgerond, hoefde ik hiervoor alleen maar de inhoudelijke vakken te volgen. Daarom had ik naast de premaster voldoende tijd om te werken.” Laura groeide op in Oss, waar haar ouders, net zoals de ouders van veel vroegere vriendjes en vriendinnetjes, beiden bij MSD/Organon werkten. “Het lag dan ook voor de hand om te kijken of ik bij MSD/Organon met duurzaamheid aan de slag kon gaan. Daar had het bedrijf wel oren naar. Ik heb er uiteindelijk 2,5 jaar 24 uur in de week gewerkt. Door corona was dat ook goed te combineren met mijn masteropleiding zelf: alle colleges waren immers online en ook het werk voor MSD/Organon deed ik grotendeels thuis.”
Laura werd bij MSD/Organon opgenomen in het SHE-team. Zij kreeg de opdracht om in het bedrijf rond te lopen en te kijken welke duurzame verbeteringen mogelijk waren. “Bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen vullen mijn studies elkaar mooi aan. Tijdens mijn Master leerde ik veel over de verschillende duurzame businessmodellen en hoe je bedrijven kunt helpen de omslag naar duurzaam ondernemen te maken. Het meekrijgen van medewerkers of de omgeving heeft echter alles te maken met communicatie en beïnvloeding; hoe je de boodschap over weet te brengen. Dat was precies waar mijn studie in Tilburg om draaide”, zegt Laura.
TED Talks tijdens lunchpauze
Om verduurzaming onder de aandacht te brengen bij de medewerkers, organiseerde Laura in 2020 samen met een collega een Duurzaamheidsweek bij MSD. “Het was toen al coronatijd, dus er waren vooral online activiteiten. Toch waren we voor iedereen goed zichtbaar. Zo verzorgden we TED Talks met experts tijdens de lunchpauzes en maakten we korte informatieve filmpjes. Elke dag kozen een ander thema, bijvoorbeeld afval, water, energie en mobiliteit. Ook organiseerden we onder andere een duurzame kookworkshop met tv-kok Pierre Wind, die meer gericht was op persoonlijke bewustwording. Zelf sta ik ook graag in de keuken, ik ben bewust vegetariër. In de bedrijfskantine serveerden we vegetarische kroketten, die heel populair waren. Er hingen ook ideeënbussen op de afdelingen, waar zeker goede initiatieven en ideeën uit volgden.”
Laura hield zich haar laatste jaar bij MSD/Organon vooral bezig met circulariteit. Samen met een collega stelde ze strategieën op om het water- en grondstoffengebruik terug te dringen en minder afval te produceren. Basis hiervoor was de nul-situatie van grondstofgebruik en afvalverwerking die elke afdeling maakte. “Aan de hand daarvan definieerden we de kansen en verbeteringen. We plukten eerst het laaghangend fruit en gingen daarna steeds dieper. Ook hier speelden communicatie en media een belangrijke rol; door dat goed op te pakken zorg je ervoor dat het niet bij het management blijft hangen maar dat je iedereen in het veranderingsproces meekrijgt.”
Positieve impact creëren
Na haar afstuderen werd het tijd voor een vaste baan. Haar keuze viel op AXXIA/BMD Advies, waarbij de bij MSD/Organon opgedane ervaring goed van pas komt. “Er ligt hier een interessante en spannende uitdaging. AXXIA timmert hard aan de weg om duurzaamheid nog beter op de kaart te zetten bij bedrijven. Ik vind het leuk om daarin mee te denken en mijn stempel erop te drukken, bedrijven te prikkelen. De mensen die hier met duurzaamheid bezig zijn, hebben een intrinsieke motivatie om een positieve impact te creëren en de omgeving echt te verbeteren. Maar ik heb ook voor AXXIA gekozen vanwege de sfeer en het informele karakter. Er zijn bijvoorbeeld verschillende collega’s die mijn liefde voor het fietsen delen: ik zit bij een wielrenclub en maak minimaal twee keer per week een grote ronde, ik vind het lekker om buiten te zijn. Daarnaast heb ik een aquarium, lees ik graag en luister ik veel naar podcasts over verschillende onderwerpen, waaronder zeker ook duurzaamheid. ‘Duurzaamheid door alles heen’, zoals Roland dat zo mooi zegt.